***
Viimeisin teksti ja kuvat näkyvät blogissa aina ensimmäisenä. Jos haluat seurata blogia aikajärjestyksessä, klikkaa sivulinkkejä blogin oikeassa laidassa. Kun klikkaat kuvaa, näet sen normaalikoossa (1024 x 768).

keskiviikko 17. kesäkuuta 2009

16.6. Tulivuoria ja Andien eläimiä

Lounaan jälkeen suuntasimme Salinas y Aguada Blancan luonnonsuojelualueelle. Tähän asti olimme liikkuneet n. 3500 metrin korkeudessa, mutta nyt bussi alkoi jurrata aina vain ylöspäin. Aloin jo torkahdella, mutta sitten tuli odotettu pysähdys, matkan korkein kohta. Pampa de Arrieros nimisessä paikassa olimme 4910 metrin korkeudessa eli 100 metriä korkeammalla kuin Mont Blanc, Alppien korkein huippu. Happi alkaa näissä lukemissa olla jo aika vähissä ja sen kyllä huomasi. Pienikin rasitus sai hengästymään ja muutenkin oli vähän omituinen olo. Kolme tulivuorta täältä näimme, Misti niminen niistä on edelleen aktiivinen. Pitkin rinteitä oli pieniä kivikasoja. Intiaanit ovat ne aikoinaan rakentaneet vuoria lepytelläkseen.

Vuoret kuvattuamme laskeuduimma alaspäin ja rinteillä alkoi näkyä laamoja. Yhden ison lauman kohdalla pysähdyimme. Puolet laumasta olikin alpakoita. Parhaiten lajit erottaa hännästä; laamalla se on pystyssä ylöspäin, alpakalla roikkuu aina alaspäin. Vähän myöhemmin pysähdyimme vielä uudestaan, mutta kun yritin rynnätä bussista ulos, opas kielsi. Pellolla oli vikunjoita, jotka ovat jo aika harvinaisia täälläkin. Niitä sai kuvata vain bussin sisältä.

Viideksi palasimme kaupunkiin ja kävin taksilla ostamassa huomiseksi bussilipun Punoon. Sur Orienten auto lähtee aamulla yhdeksältä ja matka kestää nelisen tuntia. Hinta on vähän yli kolme euroa. Ja komealta tuonkin firman bussit näyttävät.

Matkasuunnitelmasta vielä sen verran, että siihen voi nyt tulla muutoksia. Kuulin nimittäin tänään, että tiet Arequipasta ja Punosta Cuscoon on katkaistu. Vuoriston intiaanit ovat alkaneet osoittaa solidaarisuutta Amazonasin heimoveljilleen ja Cuscossa on ollut levotonta. Juuri ennen tänne lähtöähän Amazonasin intiaanien ja poliisien yhteenotoissa sai surmansa 33 ihmistä, heistä kaksikymmentä poliiseja. Ja intiaanit ottivat myös panttivankeja. Syynä on se, että hallitus on antanut kansainvälisille öljy-yhtiöille luvan porailla alkuperäiskansojen perinteisillä asuinalueilla. Jos siis Cuscoon ei pääse, on Inti Raimi juhla ja Machu Picchu suosiolla jätettävä ensi kesään. Sen sijaan menen ehkä Punosta Bolivian puolelle, kun aikaakin on. Mutta tilanteet täällä muuttuvat niin nopeasti, että eipä vielä heitetä kirvestä kaivoon.


Intiaanien rakentamia kivikasoja Andeilla.

Näitä kasoja oli silmänkantamattomiin.

Taivaanrannassa Ampato, 6288 m.

Chachani, 6075 m.

Misti, 5825 m.

Turistit töllistelee.

Mitä lienevät nämä majat?

Lieksalainen uransa huipulla - turistina 4910 metrissä.

Alpakoita.

Lisää alpakoita, ruskea eläin on tosin laama.

Alpakat syövät.

Laamoja.

Laamat murkinalla.

Elä mää karitsa, anna villoja.

Ei ne ällyy.

Vikunjoita.

Vikunjat lähtivätkin toiseen suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti